Davranış ve kaynakları

Davranış: İnsanların ve hayvanların gözlemlenebilen veya herhangi bir şekilde  ölçülebilen  hareketlerine davranış denmektedir.Bu durumda  bazı  davranışlarımız  dışarıdan fiziki olarak gözlemlenirken, bazı  davranışlarımızın kaynağı sadece aletlerle ölçülerek tespit edilir. Örneğin vücut bütünlüğümüze  herhangi  bir  saldırı  olduğunda, kendimizi savunuruz bu davranış herkes tarafından gözlemlenebilir. Fakat bir heyecanlanma neticesinde kan basıncımızın artmasını gözlemleyemeyiz ancak aletlerle ölçebiliriz.

Davranışların Oluşumu:   

a)Beyin:İnsan davranışların  biyolojik  kaynağı  beyindir. Beynimizin  biyolojik  görevi  organların  ve organ sistematiğinin  işleyişini  düzenlemektir. Beyin bu düzenlemeyi  sinirsel  mesajlarla veya iç salgılarla yapmaktadır.Beynin  bir  ikinci  görevi  de  zihinsel ve ruhsal hayatımıza etkisidir. İnsanın üzülmesi, gülmesi,aşık olması vb. gibi.

Bilinç insanın bir olgunun farkında olma halidir.Bu olgu maddi veya manevi olabilir. İnsan beyni sigara, esrar , alkol vb. şeylerin  etkisinde  kalarak zarar görebilir

Beyin sinir hücreleri denilen nöronlardan oluşmaktadır. İnsan beyninde yaklaşık 12-15 Milyar civarında nöron yani sinir hücresi bulunmaktadır.     İnsan davranışlarını düzenleyen iki çeşit sinir sistemi vardır. Sinir sistemlerinden biri olan Merkezi sinir  Sistemi  beyin ve  omurilikten oluşmaktadır. Bu sinir sistemi insan davranışlarının tümünü düzenler ve bir bütün halinde çalışmasını sağlar. Diğer  bir  sinir sistemi olan Çevresel Sinir Sistemi ise iç organları,iç salgı bezlerini, kasları  ve  duyu  organlarını  beyinle bağlantıya  geçiren  sinirlerden  oluşmaktadır.

Çevre:  

Birey  sosyalleşme  ile  birlikte  çevre  ile bir etkileşime ve iletişime girer.Bu etkileşim sürecini biz iki ana başlık adı altında toplamaktayız.

Doğum Öncesi Çevre:

Yapılan araştırmalar neticesinde bebeğin anne karnında geçirmiş olduğu süreçte annenin sigara, alkol, beden sağlığı, ruh sağlığı, beslenmesi gibi faktörlerin çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkilediği, bu nedenle de davranışlarda bir takım olumsuzlukların mevcut olduğu gözlenmiştir.Bu hususta fareler üzerinde yapılan deneyde pasif  sigara  içen  anne  fareden  doğan yavru farelerle, diğer sigara dumanına maruz kalmayan anneden doğan fareler içerisinde  peynir  bulunan labirentlere konulmuş ve pasif  içici  durumundaki anne fareden doğan, fare yavrularının diğerlerine göre peynirleri daha geç buldukları tespit olunmuştur.

Doğum Sonrası Çevre:   Doğum sonrası çevreyi iki kısma ayırmaktayız. Bunlardan  birisi  olan  Fiziki Çevre insan gelişimini etkilemesi  açısından  çok  önemlidir. İyi  beslenme, temiz  hava, spor  vb. durumlar insan sağlığını direk olarak  etkilemektedir. Doğum sonrasında oluşan ve insan davranışlarını oluşturan diğer bir çevre de Sosyal Çevredir. Tek yumurta  ikizleri  bile  farklı  sosyal   çevrelerde yetiştiklerinde farklı davranışlar sergilemektedirler. Hırsızlığı meslek  edinen  bir ailenin  veya  sosyal çevrenin etkisinde kalan bir kişide aynı davranışlar beklenebilir. Yine  çok  iyi  bir eğitim almış ailede veya  sosyal  bir  çevre  ile  etkileşime  giren kişi üzerinde bu tip davranışlar görülmez.

 Kalıtım: Yani insan neslinin  atalarına  benzemesidir. Aşırı  panik,  sinir, korku, asilik bu tip davranışlar kalıtım yoluyla insana geçebilir ve davranış şekillerini oluşturabilir.

Örneğin çok sinirli olan bir babanın çocuğunda da aynı özelliklerin görülmesi.Tabi burada yine istisnalar konumuz dışındadır.

Buna da göz atabilirsiniz

Durdurma ve kimlik sormanın amacı

Suç işleme eğiliminde olan kişileri caydırmak Suçları olmadan önlemek Olay sonrası suç failini yakalamak Yasalara …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EnglishRussianTurkish