Özel Güvenliğin Felsefesi

Özel güvenlik felsefesi Liberal demokrasi ve Liberal iktisat temellerine dayalı olup sisteme bireyleri aktif olarak dahil eden bir yaklaşımın ürünüdür. Demokrasi kararların katılımla ve çoğunluk tarafından alınması, Liberalizm ise Mülkiyet hakkı ve teşebbüs hürriyetinin olduğu bir anlayıştır.Bireyler ve toplum kamu hizmetlerinin pasif tarafı olmaktan çıkıp aktif olarak devreye sokulmakta, talep eden, sorgulayan, çözüm öneren ve çözüm bulan, kamu yönetimine mecbur ve mahkum olmayan birey hedeflenmektedir.

Özel Güvenliğin temelinde mülkiyet ve teşebbüs hürriyeti yatar. Mantık şudur: “Mülkümü haksız saldırılardan korumak hakkımdır. Bunun için de koruma imkan ve donanımına sahip olmalıyım.” “İşletmemi, kanunlara uygun olarak yönetebilmek için, işletmem içerisinde yönetim kurallarımı uygulayabilecek gücüm de bulunmalıdır.” Özel hukuk mülkiyet ve yönetim haklarını gerçekleştirebilmek için Özel Güvenliğe ihtiyaç duyabilirler. Bunun zemini de liberal demokrasidir.”

Devletin yürüttüğü kamu hizmetleri tüm toplumu kapsayan bir şemsiye gibidir. Şemsiye altındaki her birey veya kuruluş bundan yaralanır.Ancak şemsiye altında bulunan kimileri şemsiyenin sağladığından fazla , ona ek olarak yağmurluk giymek istiyorlarsa giyebileceklerdir.Ama yağmurluğun bedelini kendileri ödemek şartıyla.

Liberal demokrasi ve liberal iktisadın bulunmadığı şartlarda devlete ait olmayan kolluk kuruluşları görülebilir. Ama bunlar Özel güvenlikten değil yerine göre milis, özel ordu veya çete olabilir. Bu iki temel sağlanmadan kurula¬cak özel hukuk kişilerine ait güvenlik birim veya kuruluşlarının kolaylıkla kural dışı yöne sapma ihtimali vardır. Aslında bu iki temel sağlanmadıkça devlete ait kolluk birimlerinin bile kural dışına kayması sık görülen olaylardandır.
5188 sayılı Yasa böyle bir tanım vermekten kaçınmıştır. Gelecek dönemde Özel Güvenlik Görevlilerinin kolluk görevlisi olup olmadıkları öncelikle tartışılmalıdır. Zira kanunla verilen yetkiler, gerçekte hukuk düzeninin herkese tanıdığı hakların Özel Güvenlik Görevlilerine görev olarak yüklenmesinden ibarettir.

5188 Sayılı Yasada yetkilerin kullanılması bakımından özel güvenlik görevlilerinin herhangi bir kimseden farkı vardır. Herhangi bir kişi, hukuk düzeninin kendisine verdiği hakları kullanmak zorunda değildir, kullanmamasından dolayı kendisine herhangi bir yaptırım yapılmaz. Buna karşılık Özel Güvenlik Görevlilerine 5188 sayıyı Yasa ile verilen yetkiler, şartlar ortaya çıktığında kullanılmak zorundadır ve bunlar onun görevidir. Yapmadığı taktirde suç işlemiş olur.

Amerika’da Özel güvenlik sektörü, kamusal güvenlik sektöründen 2,5 kat daha fazla işgücüne sahiptir yıllık gelişme hızının %8 olacağı tahmin edilmektedir. Bu oran kamu polisinden iki kat daha fazladır. 2000 yılı itibariyle sektördeki 4000 acente 1,6 milyon kişiyi istihdam etmektedir.

5188 sayılı yasa uygulamaya başladığında Türkiye’de Özel Güvenlik alanı kamusal güvenlikten daha fazla sayıda profesyonel istihdam eder hale gelecektir.

Buna da göz atabilirsiniz

Durdurma ve kimlik sormanın amacı

Suç işleme eğiliminde olan kişileri caydırmak Suçları olmadan önlemek Olay sonrası suç failini yakalamak Yasalara …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EnglishRussianTurkish