Anasayfa / Özel Güvenlik Dersleri / Kalabalık yönetimi / Topluluk çeşitleri ve özellikleri

Topluluk çeşitleri ve özellikleri

A.Topluluğu Yönlendirme Usulleri:

Toplu hareketlerin çoğu bilinçli ve planlı olarak gerçekleşir. Belli  bir  plan, amaç, iş bölümü, ve teşkilatlanma  sayesinde  topluluk belli bir amaç doğrultusunda  daha  verimli  bir  şekilde yönlendirilecektir.

  1. a) İnandırma (İkna Etme):

Grup liderinin heyecanı yüksek seviyede tutmak, çevreye güçlü görünmek, yapılacak şeyleri açıklamak, eylemlerin haklı yönlerini göstermek ve desteklendiklerine üyelerini ve çevreyi inandırmak amacı ile konuşmalar yapmasıdır.

  1. b) Ödüllendirme:

Ödüllendirmenin çeşitli yolları vardır. Maddi de olabilir, manevi de. İnsanların ihtiyaçları değişik değişiktir. Lider, grup üyelerini iyi tanıdığı için kimin ne gibi ihtiyacı olduğunu bilir ve buna göre hareket eder. Bir başka deyişle nabza göre şerbet verir. Grup üyeleri ihtiyaçları karşılandığı zaman, lidere bağlılıkları artar ve mutlak itaat gösterirler.

  1. c) Zor Kullanma:

Grupta duygusallık ve heyecan hakimdir. Bu nedenle grup üyelerinden biri grubun kurallarına uymadığı zaman lider, grup disiplinini korumak için değişik şekilde üyeye baskı yaparak üyenin kurallara uymasını sağlar veya sağlamaya çalışır. Bu baskı değişik şekillerde olabilir. Mesela diğer üyeleri heyecanlandırarak kurala uymayan üyeyi grup dışına iter, yalnızlığa mahkum eder veya işkence, tehdit, şantaj ve öldürme gibi metotları uygular.

Topluluğun teşkilatlanması ve yönlendirilmesi ise şu şekillerde yapılmaktadır ;

a.Topluluğu Dışarıdan Yönetenler:  Değişik  güç odaklarının  grup içerisinde olmayıp  grubu dışarıdan  yönetmesidir.Bu tip odaklar grup liderleriyle konuşup grubu yönlendirirler.

b.Topluluğu İçeriden Yönetenler: Bunlara İç Yönetim Grubu da denmektedir.Bu tip gruplar eylem grubunun çekirdeğini oluştururlar.Dışarıdan alacakları emirler doğrultusunda grubu sevk ve komuta ederler.Bu tür grupların lideri titizlikle korunur ve saklanır.

c.Yakın Koruma Görevlileri: Bunlar grubun güvenliğini sağlamakla görevlidirler.Grup liderini ve pankart taşıyan grup üyelerini korurlar.Silahlı olabilirler.Herhangi bir durumda grup liderinin kaçmasını sağlarlar.

d.Haberleşme Görevlileri: Bunlar liderle dışarıdaki değişik güç odakları arasındaki bağlantıyı sağlayan kimselerdir.Bu kimseler aynı zamanda taşıdıkları haberin grup içerisine yayılmasında ve grubun yönlendirilmesinde etkili olurlar.

e.Psikolojik Etki Grupları:  Bu  tip  gruplar genellikle topluluğun dışında kalırlar. Psikolojik  olarak  güvenlik güçlerinin dikkatini başka yere çekmeye çalışırlar.

f.Pankart ve Grupları: Bunlar  bayrak,  flama,  ve değişik slogan içeren pankartları taşırlar.

g.Eylem Grupları: Bu gruplar özel olarak yetiştirilmiş saldırgan gruplardır.Topluluğu  yönlendirme saldırıya geçmesini sağlama, tansiyonu yükseltme gibi görevleri vardır.

B)Olayların Hazırlık Safhası:

Olaylar  herhangi  bir  biçimde  aniden  ortaya çıkmamaktadır. Bunlar  bir  lider  önderliğinde, bir amaç, plan  ve  programın hazırlanması ve olgunluk safhasının yaşanmasından sonra ortaya çıkmaktadır.

Olayların hazırlık safhasını inceleyecek olursak ;

a.Önderlik: Toplum  halinde  yaşayan  insanlarda idare etme ve idare edilme duyguları vardır.Grubu en iyi şekilde  etkileyen  ve  yönlendiren  insanlar karşımıza lider olarak çıkmaktadır. İşte  olayların hazırlık safhasında lider olarak tanımlanan insanlar grubu  etkilemekte,  sinirli  ve  gergin bir ortamın yaratılmasına sebep olmaktadır.

b.Kabarma ve Horozlanma Devresi:  İnsanlar   bir grubun içerisine girdiklerinde grubun  mantığı  ile  hareket etmekte ve kendi mantıklarını kaybetmektedirler. Birde buna grubun etki alanı  yani  gücü  girdiğinde davranışlar kontrol edilemez bir hüviyete bürünür.Bir görevli ile bire bir etkileşime  giren  şahsın  görevliye karşı davranışları ile bir grup  içinde  yer  alan örneğin bir amigo etrafında toplanan bir grup üyesinin görevliye olan davranışları birbirinden tamamen farklıdır.

c.Toplumun Büyümesi:  Yasal olmayan  bir toplumsal olayın  amacına  ulaşabilmesi  için  gerek   liderler gerekse grup üyeleri kendi amaç ve fikirlerini haklı gerekçelerle  etrafa  duyurmaya  çalışırlar.  Amaç burada kalabalığın artmasıdır. Buna  biz  taraftar toplamada demekteyiz.Çünkü tesadüfen olay yerine gelen  insanlar  konuşmadan   etkilenebilir. Aşırı heyecanın   da   etkisiyle   topluluk   büyüme   ve şuursuzlaşma devresine girmiştir.Güvenlik güçlerinin bu konudaki en önemli görevi bu büyümeyi önlemesidir.

d.Fikri Hazırlık Devresi: Bu  aşamaya  gelindiğinde artık kışkırtıcılar fikri eylemlerini tüm topluma ait olduğunu ilan etmeye başlarlar. Kendi düşüncelerini topluma mal ederler.

e.Çabuklaştırıcı Olay: Yukarıda ilk dört maddede ele alınan olgulardan sonra  gerilen  toplum küçük bir olaydan etkilenerek olayları başlatabilir.

.Kontrolden çıkmış Zorbalık Safhası: Yukarıda anlatılan olaylardan sonra artık işler çığırından çıkmış ve olaylar patlak vermiştir.

g.Zorbalık Hareketlerinin Yayılması: Alakası olmayan hususlarda insanların farklı yerlere saldırmasıdır.

Örneğin  öğrencilerin  öğrenci  harçlarını  protesto amacı  için  toplanması  sırasında  bu  amaçlarından saparak dükkanların camlarını kırmaları gibi.

Buna da göz atabilirsiniz

Durdurma ve kimlik sormanın amacı

Suç işleme eğiliminde olan kişileri caydırmak Suçları olmadan önlemek Olay sonrası suç failini yakalamak Yasalara …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EnglishRussianTurkish