Anasayfa / Özel Güvenlik Dersleri / Etkili iletişim / Olayları başlatma usulleri

Olayları başlatma usulleri

a.Yaygın Propaganda Yapmak: Toplumun etkilenmesi ve amaçlarının  doğruluğunun  ispat  edilmesi konusunda propaganda  yapılması  suretiyle  toplumun etki altına alınmasıdır.Amaç toplumun  kafasında  bir soru işareti yaratmak ve toplumu kendi saflarına çekmektir.

b.Konuşma Yapmak: Özellikle  lider  olan  kimselerin topluma  etkili  bir  biçimde  hitap  ederek  toplumu etkilemeleridir.Buradaki konuların  esasını,  milletin özlem duyduğu ve beklenti içerisinde olduğu hususlar oluşturmaktadır.

c.Heyecanı Artırmak:  İnsan  bir grup etkileşimi içerisine girdiğinde şuursuz   bir  heyecana  girer. Bu aşamada  grup liderinin heyecan dolu  ateşli  konuşmalarıyla  şuursuz bir heyecana oluşturur.

d.Eyleme Geçiş: Yukarıda bahsedilen olgulardan sonra topluluk artık  eylem  için  hazır hale gelmiştir. Grup liderinin  maksatlı  herhangi  bir  hareketi  olayların başlaması  için  bir  neden  olabilir. Dolayısıyla artık eylem başlamış olur.

EYLEM TAKTİKLERİ

Eylem: Bir iş,bir hareketi ifade eder.

Taktik: Belirlenen  bir  amaca,  hedefe  ulaşabilmek için önceden hazırlanmış, plan, program, yol, usul ve yöntemlerdir. Yasal olmayan  gruplar eylemlerini gerçekleştirmede bir takım taktikler uygularlar. Bu  taktikler  kısaca şunlardır.

A)EYLEM TAKTİKLERİ:

  1. Olay Yaratarak Dikkatleri Başka Yöne Çekme:  Herhangi  bir  biçimde  olay yaratarak  güvenlik güçlerinin dikkatini  başka yönlere çekme olgusudur.

Örneğin  farklı bir bölgede bomba patlatılması gibi.

  1. Dağılıyor görünüp Tekrar Toplanma: Grubun dağılıyor gibi görünüp farklı bir yerde veya aynı yerde toplanması ve eyleme geçmesidir.

c.Kutsal Simgeleri Kullanma ve Marş Söyleme: Bu tür taktiklerde  yine  grupların  sıkça  başvurmuş  olduğu taktiklerdir.Eylem sırasında namaz kılınması,milli marş söylenmesi vb. olgular.

d.Topluluğun Çevresine Yaşlı Kadın ve Çocukların Dizilmesi: Grup  güvenlik  güçlerinin  kendilerine müdahale edilmesini önlemek amacıyla bu tip taktikler uygulamaktadır.

e.Topluluğun Güvenlik Güçlerini Kuşatması:  Grubun belli bir kısmı eylemci grupla görevli arasında barikat oluşturur.Bu durumda görevli gruba müdahale edemez. Grup  eylemlerini  daha  rahat gerçekleştirir. Görevli sayısının az olduğu durumlarda da Görevli  etrafını çevirerek görevli etkisiz hale düşürürler.

B)EYLEM BİÇİMLERİ:

Eylem  biçimlerini  belirli  maddelerle  sınırlamak mümkün değildir. Ortamın, yörenin şartlarına, zamana  göre  eylem  çeşitlenebilir. Eylem  biçimlerini  belli başlıklar adı altında inceleyecek olursak;

a.Hakaret Etme: Toplumsal olaylarda görevli tahrik etme  amacı  ile  görevliye  karşı  küfürlü  ifadeler kullanabilirler. Bundaki amaç görevli sert davranmasını sağlayarak  kamuoyu  önünde  kendilerini  haklı göstermektir. Burada unutulmaması gereken en önemli olan husus edilen küfrün sizin şahsınıza yapılmayıp,  giymiş olduğunuz üniformaya yapılmasıdır.

b.Yazılı ve Sözlü Gereçlerle Tahrik:  Gazete, bildiri, dergi  ve  medya aracılığı ile  görevli tahrik etmeye çalışırlar.  Örneğin  pankartlar  üzerine  Faşist Devlet yazısının  yazılması  gibi.

c.Bazı maddelerin atılması:  Güvenlik güçlerini tahrik  etme düşüncesi ile yumurta, aş vb. maddelerin atılmasıdır.

d.Ateşli silahlar: Bu tip silahlar daha çok ayaklanma ve terör hareketlerinde görülmektedir. Yine  grup liderinin korunması amacıyla grup liderine yakın grup üyelerinde bulunabilir.

e.Patlayıcı Maddeler:  Gruplar  patlayıcı maddeleri panik yaratmak amacı ile kullanabilir. Canlı bomba paniği  bunlara en güzel örnektir.

f.Yağmacılık: Grubun  ne  yaptığını  unutup  farklı kanallara kayması olayıdır. Grup şuursuzca hareket ettiğinden dolayı amacı dışına sapar.

Buna da göz atabilirsiniz

Durdurma ve kimlik sormanın amacı

Suç işleme eğiliminde olan kişileri caydırmak Suçları olmadan önlemek Olay sonrası suç failini yakalamak Yasalara …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EnglishRussianTurkish