Güvenlik hizmetleri, kamu düzeninin sağlanması ve korunması, bireylere ve/veya organizasyonlara zarar verebilecek tehlikeli durumların asgariye indirilmesi ya da ortadan kaldırılması amacıyla yapılan etkinler olduğuna göre, genel kolluk ve özel güvenlik görevlilerinin aynı işlevi yerine getirdikleri göz önüne alınmalıdır.
Polisin ve özel güvenliğin suçun önlenmesinde birbirini bütünleyen rolleri vardır. Bu nedenle yakın işbirliği içinde olmaları gerekmektedir. Çünkü suç problemlerinin boyutları bu iki kuruluş arasında herhangi bir rekabete imkân vermeyecek ölçüde artış göstermektedir. İki kuruluşun rolleri benzer, hatta bazı yerlerde aynı olmakla beraber, tamamıyla de aynı değildir. Bu nedenle, roller birbirini tamamlayıcı olmalıdır. Ancak, kuruluşlar arasında sağlıklı bir işbirliği sistemi oluşturulmaması halinde, iki grubun işlerinin birbirini etkilemesi ve kendine göre yorumlamalar sonucunda bazı olumsuzlukların ortaya çıkması söz konusu olabilecektir. Böyle olunca da iki grup arasında çelişkiler ve anlaşmazlıklar ortaya çıkabilir.
Özel güvenlik ve genel kolluk arasındaki çelişkilerin nedenleri üzerinde batıda ve ABD? de birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalar neticesinde iki grup arasındaki ilişkilerin sıcak ve samimi olduğu, ancak aşağıda belirtilen nedenlerle ilişkilerin zoraki olarak gayri samimi bir havaya büründüğü gözlemlenmiştir.
Bu nedenler şunlardır;
- Karşılıklı saygı olmaması,
- Haberleşme eksikliği,
- Özel güvenliğin kanunî yaptırımlar konusundaki bilgi eksikliği,
- Rekabet,
- Özel güvenlik personelinin belli standartlarının olmaması,
- Özel güvenliğin silahlanması ve eğitimden kaynaklanan kişilik kargaşası,
- Karşılıklı görüşme ve koordinasyon eksikliği
- İlgi ve sorumluluk alanlarının sınırında veya çakıştığı yerlerde hizmetin yerine polisin ikinci iş olarak özel güvenlikte çalışması ve bundan kaynaklanan problemler,
- Yetkinin yanlış kullanıldığı şüphesini doğuran yetki transferi (örneğin resmi görevi haricinde özel güvenlik çalışanı bir polisin tutuklama yetkisi gibi),
- Yanlış alarm (bazı yerlerde yanlış alarm %90 ı geçmektedir.)
Genel Kolluk ve özel güvenlik görevlileri ortak bir amaç için beraber çalışmak zorundadır. Bu amaç da toplumda güven ve huzurun sağlanmasıdır.
Bu tespit ve veriler ışığında ilişkilerin sağlıklı bir düzeyde tutulması için bir sistem oluşturmadan önce bu işbirliğinin ne şekilde ve hangi hallerde gerçekleşiyor olduğuna bakmakta yarar vardır.