Anasayfa / Özel Güvenlik Dersleri / Kalabalık yönetimi / Kalabalığın anlamı oluşumu ve özellikleri

Kalabalığın anlamı oluşumu ve özellikleri

Kalabalık: Birbirlerinden habersiz, belli bir amacı, bir plan ve programları liderleri ve etkileşimleri olmayan insanların tesadüfen geçici bir süre bir araya gelmeleriyle oluşan insan yığınlarına kalabalık adını veriyoruz.

Kalabalıkların Oluşumu: Kalabalıklar belli bir amacı olmayan insanlardan oluşabileceği gibi belli bir alana ilgi duyan insanların bir araya gelmeleriyle de oluşabilir.Nikah töreninde insanların bir araya gelmeleri gibi. Alışveriş yapan insanlar vb.

Kalabalıkların Özellikler: 

a.Kanunlara genelde saygılıdırlar.

b.Kalabalıklar tesadüfen bir araya gelmişlerdir.

c.Aralarında bir eylem birliği yoktur.

d.Liderleri yoktur.

e.Olayların gelişimleri konusunda hassastırlar.

f.Ender olarak kanunsuz eylemlere itilebilirler.

Bu özellikler göz önüne alındığında güvenlik güçleri Kalabalıklara   karşı  son  derece  hassas ve  duyarlı davranmak zorundadır.

Kalabalığın Çeşitleri:Kalabalık ikiye ayrılır. Organize olan ve olmayan şeklinde ikiye ayrılır. Bunlar da kendi içinde ikiye ayrılır, aktif ve pasif olarak.

1.Organize Olmayan Kalabalıklar

1a.Organize Olmayan Pasif Kalabalıklar

Aynı olaya katılmanın dışında ortak bir yanları olmayan insanların bir araya gelmesidir. Aralarında maddi ve manevi bir bağ bulunmayan, tamamen tesadüfler sonucu, geçici bir süre için bir araya geliş toplu bir davranış arz etmeyen ve sadece yoğunluğu olan insan topluluklarıdır.

Bu tür kalabalıklar kısa süreli olarak bir şeye karşı ilgi duyarlar. Gelip geçici olduklarından, aralarında bir amaç beraberliğini sağlayan psikolojik bağ yoktur. Böyle kalabalıklara müdahale gerektiği zaman; saygılı ve nazik bir ses tonuyla ‘yürüyünüz’ veya ‘dağılınız’ şeklinde ihtarda bulunmak, görevliye kolayca itaat edilmesini sağlamak üzere yeterli olabilir.

1b.Organize Olmayan Aktif Kalabalıklar

-Ani Karışıklıklar Nedeniyle Oluşan Kalabalıklar:Bu tür kalabalıkları genel olarak kendi içinde iki gruba ayırmak gerekir.

Birinci tür kalabalıklar daha önceden planlanan bir etkinlik için insanların bir araya gelmeleri neticesinde oluşan kalabalıklardır. Provoke edilebilirler.  Örnek: Sivas olayları.

İkinci tür kalabalıklar sosyal yapıları itibariyle kışkırtılmaya elverişli bireylerin çoğunlukta olduğu bölgelerde meydana gelebilir. Örnek: Gazi Mahallesi olayları buna örnek verilebilir.

-Karşıt Gösteriler Sonucu Oluşan Kalabalıklar:Bir grubun gösteri yaptığı yerin yakınında başka bir grubun karşıt gösteri yapmaları sonucu oluşan kalabalıklardır. Karşıt gösteri yapanlara hangi amaçla olursa olsun,görevli izin vermemelidir. Bu tür gruplar görevli ver devlet yanlısı tavırlarıyla görevliden müsamaha göstermesi beklentisinde olabilirler. Bu konuda dikkatli olunmalıdır.

2.Organize Kalabalıklar

2a.Organize Pasif Kalabalıklar

Bu tür kalabalıklar özel bazı amaçlarla bir araya toplanan, genellikle mevcut normlara uygun davranışlar gösteren çok sayıda insandan oluşur.Bunlar:

-Spor seyircileri

-Sanatsal Etkinlik Seyircileri

-İnanca Dayalı Kalabalıklar

2b.Organize Aktif Kalabalıklar

Güvenlik güçleri için önemli olan kalabalıklar, görevliye bir özellik taşıyan toplumsal olaylarda, yer alan, toplantılardaki, gösteri yürüyüşlerindeki, mitinglerdeki ve grevlerdeki kalabalıklar bu gruba giren, organize aktif kalabalıklardır. Örnek: Toplantı, gösteri ve yürüyüş, grev. Sosyolojik açıdan bakacak olursak

a.Tesadüfi Kalabalık: Aralarında  maddi  ve  manevi bir  bağ  bulunmayan,  tesadüfler  sonucu  meydana gelen sadece yoğunluğu olan insan yığınlarıdır. Örneğin mağaza vitrinlerini seyreden insanlar gibi.

b.İlgiye Dayanan Kalabalık: Belli bir alana ilgi duyan kalabalık  türüdür.  Örneğin  dans  etmek,  şarkı söylemek  üzere  toplanan  insanların  oluşturduğu kalabalık.

c.Seyirci Kalabalık:  Ortak  bir  ilgi  veya  merak neticesinde  insanların meydana getirmiş olduğu bir kalabalık  türüdür. Trafik  kazası  geçiren birisinin etrafını  çevreleyen  insanların  oluşturmuş  olduğu kalabalık.

d.Saldırgan Kalabalık: Kanunlara aykırı hareket etme arzusunda olan,ancak aralarında herhangi bir örgüt

ve  cesaret  birliği olmayan grup türüdür. Bu  türde kalabalıkların  içerisine  sızabilecek  kişi   bunları örgütleyebilir.Bu durumda grup saldırıya yeltenebilir.

Buna da göz atabilirsiniz

Durdurma ve kimlik sormanın amacı

Suç işleme eğiliminde olan kişileri caydırmak Suçları olmadan önlemek Olay sonrası suç failini yakalamak Yasalara …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EnglishRussianTurkish