Kolektif davranışlar bireyin bir gruba dahil olması neticesinde oluşan ve grup içerisinde yer alan bir davranış tarzıdır. Kişi bir gruba üye olduğunda bu grubun belli bir amaç için oluşturmuş olduğu kolektif şuur doğrultusunda yeni bir takım psikolojik özellikler ortaya çıkar. Bu özellikler ise şunlardır ;
a.İrade Zayıflığı: Kişi grup üyesi olduğunda kendi fikirleriyle düşünemez.Grubun düşünce sistemi kendi düşünce sisteminin önüne geçer.
b.Duygusallık: Grubun heyecanlı ve duygusal oluşu bireyin duygu ve heyecanının üzerine çıkar.Birey kendini bu heyecan ve duygu selinin içine kaptırır.
c.Özenti: Grubun güçlü olması bireye bir güç verir. Bu da birey üzerinde bir özentiye sebep olur. Grubun gücüyle daha da güçleneceğini düşünür, ve grubun gücünü kullanır.
d.Telkin: Toplumu oluşturan bireyler grup liderinin konuşmalarından kolayca etkilenirler.
e.Taklit: Grup liderinin hareketleri grup üyeleri tarafından taklit edilmesi ve benimsenmesidir.Lideri benimseyen grup üyeleri onun yapmış olduğu hareketleri benimser ve taklit eder.
f.Yayılma: Fikri düşüncelerin grup içerisinde yayılmasıdır.
g.Tesir Altında Kalma: Grup içerinde sosyal bir etkileşim olduğundan dolayı grup üyeleri kendi davranışları veya grup liderinin yapmış olduğu hareketlerin, fikri düşüncelerin tesiri altında kalabilirler.
h.Anonim(İsimsizlik): Birey ferdi olarak yapmış yapmış olduğu eylemlerde suçun zanlısı olarak bire bir etki altında kaldığı halde toplumsal olaylarda grupla birlikte yapmış olduğu eylemler sırasında bire bir etki altında kalmaz. Bireysel olarak yapmış olduğunuz bir eylemde Taksimde herhangi bir dükkanın camlarını kıramazsınız ancak grup içerisinde hareket ettiğinizde bu tip eylemlerde, grup sizi eylemin zanlısı olarak saklayacağından dolayı bu tip eylemleri rahatlıkla yapabilirsiniz. Yani burada grup sizin tanınıp teşhis edilmeniz ihtimalini zayıflatır.